Susu ibu merujuk kepada susu yang dihasilkan oleh kelenjar mammari ibu yang terletak di payudara. Susu yang dikeluarkan khusus untuk digunakan sebagai makanan kepada bayi.
Dibawah penghasilan hormon prolaktin dan oksitoksin yang dikeluarkan oleh kelenjar mammari, wanita yang mengandung dapat menghasilkan susu
untuk menjadi makanan utama bagi bayinya apabila dilahirkan nanti. Susu
ibu yang dihasilkan pada 7 minggu pertama sewaktu bayi masih dalam
kandungan dapat menghasilkan kolostrum, dimana ia tinggi akan kandungan immunoglobulin IgA, dimana dapat memelihara sistem gastrointestinal
bayi dengan baik. Kolostrum juga bertindak menjaga dan melindungi
sistem imun semulajadi bayi sehinggalah ia dapat bekerja dengan baik
seperti manusia normal biasa.
Bagaimana Payudara Berfungsi ?
Payudara
akan mempunyai alveoli, iaitu kelenjar penghasilan susu ketika
mengandung. Alveoli kelihatan seperti dedaun pada pokok, tumbuh pada
struktur seakan-akan dahan pokok. Susu yang dihasilkan dalam alveoli
pula akan melalui saluran-saluran susu yang ada dan sampai ke kawasan di
belakang puting. Apabila bayi memberi tekanan pada earola, terdapat
pengeluaran susu, saraf menghantar mesej kepada otak untuk mengeluarkan
dua hormon, oxytocin, yang menyebabkan susu dikeluarkan (refleks,
pancutan atau milk-ejection reflex) dan prolaktin, yang menstimulasikan
payudara agar menghasilkan lebih banyak susu.
Amat
jarang bagi ibu untuk tidak dapat menyusukan anak. Malahan
ada ibu yang telah menjalani pembedahan pada payudara masih mampu
menyusukan anak dengan sempurna. Puting yang leper atau tenggelam tidak
seharusnya menjadi suatu kebimbangan sekiranya bantuan diperolehi dari
peringkat awal lagi.
Terdapat banyak sebab mengapa ibu tidak dapat menghasilkan susu dengan
cukup. Mungkin akibat lekapan yang yang kurang betul, bayi tidak
menghisap puting payu dara ibu dengan efisyen atau mungkin juga posisi
hisapan dan penyusuan tidak betul, penjagaan yang tidak baik atau
pengepaman payudara bagi pengeluaran susu tidak cukup bagi penghasilan
susu yang seimbang dan pengambilan ubat-ubatan yang boleh mempengaruhi penghasilan prolaktin; sindrom ini mungkin memerlukan rawatan seperti penggantian hormon.
Jumlah susu yang dihasilkan bergantung pada kekerapan penjagaan payudara oleh ibu atau pengepaman payudara;
semakin kerap ibu menjaga bayinya dengan baik atau semakin tinggi kadar
pengepaman payudara, maka makin tinggi susu ibu yang akan dihasilkan. Ibu boleh menggunakan
pam sama ada manual ataupun elektronik kerana ia dapat merangsang pengeluaran
susu dengan baik dan mencukupi.
Bagaimana sumber protein boleh membantu dalam penghasilan susu?
Komposisi vitamin utama dalam susu ibu ialah protein. Protein adalah
makanan sel. Sel tak kenal nasi lemak, air soya atau tempe tetapi sel
hanya perlukan protein iaitu khasiat dari makanan yang diambil. Protein
berfungsi mengekalkan pertumbuhan normal dan pemeliharaan tisu. Ia juga
merangsang fungsi psikologi. Maka setiap organ kita memerlukan protein bagi mengawal atur keseimbangan bendalir dalam badan, pembinaan hormon, enzim
dan antibodi. Selain itu, protein dikatakan membantu
mengawal keseimbangan asid bes untuk mengangkut nutrien dan sumber
tenaga.
Protein sangat sensitif di mana ianya wujud pada suhu badan kita dan mudah
terhapus pada suhu yang tinggi. So, apabila kita memasak sumber protein
seperti ikan goreng pada suhu yang tinggi, hakikatnya banyak protein
yang telah musnah semasa proses memasak itu sendiri.
Oleh itu, untuk mendapatkan manfaat protein dengan lebih berkesan, ESP Shaklee merupakan satu-satunya produk di dalam pasaran yang menjamin penyediaan 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia. ESP juga turut diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral dan sesuai untuk semua peringkat umur.
Semakin hari semakin ramai yang telah mencuba ESP dan berpuas hati dengan hasilnya. Ramai yang mengakui, kesannya susu badan semakin cepat terhasil, lebih pekat berkrim dan mengenyangkan si kecil!..
Saya juga telah merasai hasilnya.. Anda, bagaimana?
0 comments:
Post a Comment